W piątek 5 października 2012 r. pięciolatki z grupy Smerfy wspólnie z panią Jolą i panią Beatką postanowiły zrobić pyszną i zdrową sałatkę owocową. Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach składników sałatki, którymi były takie owoce jak : jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, borówki, kiwi, banany, greipfruty, pomarańcze, ananasy , mango, brzoskwinie, arbuz. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat, to niewątpliwie długotrwały proces. Największe rezultaty można osiągnąć poprzez samodzielne eksperymentowanie przez dzieci, zabawę w gotowanie. Warto później sprawdzić jak to smakuje!
Podczas robienia sałatki przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce ale również owoce należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem. Na koniec gotową sałatkę nałożyliśmy na talerze urządzając w sali prawdziwą ucztę! Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zjadały wspólnie przygotowany posiłek.
~ Zdjęcia |